уторак, 30. април 2013.

Responsive web dizajn




Krajem 2011.godine 7.14% svih poseta web stranicama širom sveta je došlo sa mobilnih uređaja. Do avgusta 2012. taj broj je porastao 11.80%, a taj trend će se verovatno nastaviti i u ovoj godini.

Veoma je očigledno da tablet i smart telefoni postaju uobičajni izbor korisnika za surfovanje Internetom. Ljudi su se navikli na web toliko da je postao jedan od veoma važnih delova njihovog života i retko provede par sati, a kamoli par dana bez Interneta.


Ovaj prelaz sa desktopa na mobilne uređaje je uzrokovalo promene u fokusu web dizajnera. Naravno nije rešenje potputno se udaljiti dizajna za desktop, ali sigurno treba gledati više u pravcu mobilnog web dizajna. Postoji nekoliko načina pristupa ovome novom trendu, kao što su odvojene mobilne stranice ili posebna mobilna aplikacija. Najnovija tehnika i trenutno jedna od najpopularnih je responsive web dizajn.

Responsive web dizajn rešava veliki broj problema za web dizajnere i znatno im olakšava život, samo je potrebno prilagoditi se novim uslovima igre.

Prednosti koje donosi responsive dizajn

Osnovni fokus ovakvog načina dizajna je jednostavnost. Ideja je izrada web stranica koje ce moći da se prikazuju na svim veličinama ekrana nezavisno da li se radi o mobilni telefonima, laptopovima, tabletima itd... Responsive sajtovi se kreiraju uz pomoć fleksibilne (prilagodljive) mreže. Ovakve stranice se prikazuju putem upita o veličini ekrana i skaliraju sadržaj zavisno od toga.

U nastavku ćemo navesti neke od prednosti koje donosi responsive web dizajn.

Povoljnija cena održavanja

Sa responsive dizajnom treba da održavate jednu stranicu. Dok se prikaz menja po veličini ekrana, sadržaj ostaje isti na bilo kom uređaju.

Vizuelni identitet ostaje konstantan

Sa jednim sajtom koji radi na desktop i mobilnim uređajima, videćete da je mnogo lakše održavati jedinstven vizuelni identitet.

Prilagođenost korisnicima

Responsive dizajn je veoma prilagođen korisnicima. Ne samo da vaši klijenti mogu bolje da se povežu sa vašom kompanijom ako prepoznaju vaš vizeulni identitet na mobilnom uređaju, nego im je i znatno olakšano snalaženje.

Nema preusmeravanja sajta sa jedne na drugu adresu

Činjenica da imate samo jedan web sajt za sve uređaje takođe znači da imate samo jednu url adresu preko koje delite sadržaj sa vašim posetiocima.

Pored svega ovoga što smo tu naveli, još jedan faktor je bitan za mobilne korisnike, a to je brzina učitavanja sajtova i bolje performanse u odnosu na sajtove koji su dizajnirani na stari način. Na osnovu ovi činjenica može se reći da ovakav pristup web dizajnu ima budućnost i vrlo verovatno će postati standard.

Нема коментара:

Постави коментар